66% от учителите и директорите настояват за мандат на управленческата длъжност в

...
66% от учителите и директорите настояват за мандат на управленческата длъжност в
Коментари Харесай

Анкета: 66% от учителите искат мандатност на директорите

66% от учителите и директорите настояват за мандат на управленческата служба в просветителните институции. Това сочи национална анкета измежду 8000 учители и шефове на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ", целяща да проучи политиката по асортимент, задържане и мандатност на шефовете в системата. 

Според профсъюза данните показват недвусмислено, че дебатът е настоящ и важен за предучилщното и учебно обучение макар наближаващите избори. Именно поради тях тематиката бе подета за следващ път - този път от Синдиката на българските учители, откъдето преди дни попитаха членовете си дали към момента поддържат въвеждането на мандатност на шефовете с оглед оформяне на позицията им в меморандум, който да се даде на политическите партии. Темата моментално  които реагираха остро против политизирането й.

" Актуалността на този от дълго време почнал спор се катализира не поради приближаващите избори и не поради атестацията на шефовете на просветителни институции (училища и детски градини), която ще стартира тази година. Това, че тази политика става толкоз публично забавна, е поради мощно полярните позиции на другите заинтригувани за механизма по асортимент и времетраене на най-голямата обществена управленческа служба ", споделя ръководителят на синдиката доктор Юлиян Петров. По думите му гласът на учителя и неговите организации, който е най-заинтересован от тази политика, обичайно не е водещ, а позицията на парламентарната комисия по обучение, от която зависи смяна на учебния закон в сходство с предложенията на експертите, е " напълно неузряла, с цел да понижи публичното чувство за политическо лобиране към тази служба ".

" По фундаменталния въпрос дали да бъде мандатна директорската служба, българските учители споделят „ да “, а българските политици споделят „ не “ ", показват от синдиката. Относно утвърдителния отговор на учителите мнението на синдиката е, че " целта преподавател в ръководството на един шеф е мощно пререден от публичните институции, от политическите и публични въздействия, от родителските нападения и даже медийните фокуси към управленческите модели ". Защо политиците споделят „ не “ на мандатността - тъй като, в случай че е „ да “, политическите лобирания и въздействия ще правят отстъпка на професионализма и естественото кариерно израстване, заключават от синдиката.

66.1% от респондентите учители, шефове и заинтригувани лица упорстват за мандат на управленческата служба в просветителните институции, демонстрират резултатите от изследването. Според анкетата е недвусмислен и идващият отговор за броя на възможните мандати - единствено 1.5% от участниците дават отговор, че сегашният формат е отличен. 45.6% от интервюираните декларират, че броят на мандатите не би трябвало да бъде лимитиран, само че да се прави препоръка с присъединяване на синдикатите на 4 години, като от тази препоръка да зависи продължаването на контракта. " Този отговор не е лишен от наличие, тъй като основаването на добър шеф изисква време. Още повече, построените положителни шефове не би трябвало да се губят от системата ", показва Петров. Останалите 19% от далите отговор считат, че шефът би трябвало да има единствено 1 мандат, а 33.9% са за 2 мандата.

Само 26.6% от участниците считат, че условието за 5 години педагогичен стаж, което е сегашната процедура, са задоволителни, като господства мнението (34.7%), че кандидат-директорите би трябвало да имат най-малко 10 училищен години. 34% от респондентите смят, че с цел да станеш шеф, би трябвало да си минал наложително през кариерните длъжности „ Старши “ и „ Главен “ преподавател. 61.6% от респондентите считат, че висше педагогическо обучение - магистър е задоволително за кандидат-директорите, само че 35.2% считат, че претендентите би трябвало да са учили в компетентност " Управление на образованието ".

По въпроса за управленческия опит аудиторията е разграничена, като 51% считат, че не е нужен подобен, само че 49% считат, че искащите да станат шефове би трябвало да имат стаж като заместник-директор или друга управленческа служба в просветителната институция. По въпроса за присъединяване на представителните синдикати в комисиите за назначение на шефове 79.3% са безапелационни, че такова присъединяване е неотложно. Любопитен е и последният въпрос - цели 82.5% от респондентите са уверени, че има лобиране на политически партии при избор на шефове на просветителни институции.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР